Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Polícia netuší, prečo nemecký zabijak strieľal ženy

Škola, kde sa táto hrôza udiala Zobraziť galériu (4)
Škola, kde sa táto hrôza udiala

BERLÍN - Mladík, ktorý v stredu v západonemeckom Winnendene a jeho okolí postrieľal 15 ľudí a nakoniec spáchal samovraždu, trpel depresiami. Oznámili to vo štvrtok vyšetrovatelia prípadu. Popoludňajšiu informáciu, že páchateľ svoj zámer v noci pred masakrom avizoval na internetovom chate, ešte večer polícia spochybnila. Na rozdiel od predchádzajúcich tvrdení údajne nič nenasvedčuje tomu, že príspevok bol napísaný na páchateľovom počítači.

Hlavným nespochybniteľným faktom, ktorý aspoň trochu vysvetľuje nepochopiteľné mladíkove konanie, sú jeho depresie. Z tých sa liečil od minulého roku, aj keď terapiu prerušil. Tim Kretschmer v stredu dopoludnia zabil deväť školákov a tri učiteľky zo svojej bývalej strednej školy. Ďalšie tri osoby zabil na úteku z miesta masakru. Nakoniec zastrelil i sám seba. V nemocnici sú s vážnymi zraneniami tri deti a dvaja policajti.

Či na svoj hrôzostrašný čin skutočne upozornil vopred, je zatiaľ obostreté tajomstvom. Na internete sa údajne pred masakrom objavilo varovanie. "Mám tu zbrane a zajtra ráno pôjdem na svoju bývalou školu a poriadne to rozpálim," napísal autor chatujúci pod šifrou "LOL". "Pamätajte si názov toho miesta: Winnenden," napísal dotyčný, ktorý sa sťažoval, že sa mu všetci vysmievajú a nikto ho neuznáva. Či bol, autorom textu skutočne neskorší zločinec, polícia stále vyšetruje a vypočúva užívateľov internetu, ktorí si varovanie všimli. Tim Kretschmer (17) mal zjavne dvojitú tvár. Nenápadný, uzavretý, ale celkom priateľský mladík, ktorý hrá stolný tenis, zaujíma sa o bojové umenia a športovú streľbu, sa údajne v poslednej dobe uzatváral do svojho sveta a presedel hodiny pri počítačových hrách, okrem iných aj kontroverzným Counterstrikom. V minulosti neúspešne flirtoval s dievčaťom zo susedstva. Vyšetrovatelia však zatiaľ nemajú dosť dôkazov na to, aby potvrdili, že šialený strelec mal so ženami problémy. Väčšina z jeho obetí pritom boli ženy, ktoré chladnokrvne strelil do hlavy.

Vrah strieľal zo zbrane svojho otca, člena streleckého spolku. Ten mal doma údajne 15 strelných zbraní a okolo 4600 nábojov. Otec mal zbrane a muníciu uschovanú v dvoch trezoroch, ich číselný kód však syn poznal. Pištoľ Beretta deväťmilimetrovej ráže nechával v spálni. Otca tak možno obvinia zo zabitia z nedbalosti.

V Nemecku sa podobne ako v roku 2002 po obdobnej tragédii v Erfurte rozprúdila diskusia, ako podobným nešťastiam v budúcnosti predchádzať. Hovorí sa napríklad o inštalovaní detektorov kovu v školských budovách a o zákaze počítačových hier s násilníckym obsahom. Od stredy zaznamenala polícia v Bádensku-Württembersku ďalších šesť varovaní pred možným útokom. Na univerzite v Brémach vyvolala planý poplach atrapa bomby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu