Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EK rieši 3 podozrenia z neoprávnenej štátnej pomoci zo SR

BRATISLAVA - Európska komisia rieši tri prípady podozrenia z neoprávnenej štátnej pomoci zo Slovenska.

Informovala o tom právnička Zuzana Čaputová. Štátnu pomoc u nás upravuje európska právna úprava. Za neoprávnenú štátnu pomoc sa podľa nej môžu považovať prevody nehnuteľností samosprávou podnikateľovi za cenu nižšiu ako je trhová.

"V jednom prípade išlo o prevod majetku v obci, ktorého celková hodnota bola nižšia ako znalecký posudok," informovala Čaputová. Obec, ktorej meno neuviedla, sa tým pripravila o vyše 863-tisíc eur. V ďalšom prípade samospráva previedla štvorcový meter majetku za približne 165 eur. Podľa jedného dodatočne pripraveného znaleckého posudku bola jeho hodnota 564 eur, podľa druhého ešte o vyše 60 eur viac. Tretí prípad nekonkretizovala. Odvolala sa na vyšetrovanie EK, ktoré sa ešte neskončilo.

Občania obce či vyššieho územného celku nemajú veľa možností, ako nevýhodné prevody právne spochybniť. Sťažnosť môžu podať na prokuratúru alebo na EK. Najvyšší kontrolný úrad podľa Čaputovej kontroluje len na základe ročného plánu kontrol, nie na základe podnetu občanov. Spolu s právnikmi Čaputová navrhuje posilniť postavenie občana tak, aby mohol nezákonný prevod majetku spochybniť na súde. Vystupuje proti tomu Únia miest Slovenska. Tvrdí, že by sa tým v čase krízy zvýšila administratívna zaťaženosť samospráv.

Úprava o štátnej pomoci vyplýva zo Zmluvy o založení Európskych spoločenstiev. Štátnou pomocou je podľa nej každá pomoc v akejkoľvek forme, ktorú dáva podnikateľovi na podnikanie alebo v súvislosti s ním poskytovateľ priamo alebo nepriamo z prostriedkov štátneho rozpočtu, zo svojho rozpočtu alebo z vlastných zdrojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu