Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sarkozy ohrozil ratifikáciu Lisabonu, tvrdí Topolánek

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

PRAHA - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy svojim výrokom o stiahnutí výroby francúzskych automobilov z územia Českej republiky vážne ohrozil prijatie Lisabonskej zmluvy v krajine, vyhlásil v rozhovore pre český denník Hospodárske noviny český premiér Mirek Topolánek.

Ten považuje výrok francúzskeho prezidenta za neuveriteľný, čo kontrastuje s jeho doterajšími v prevažnej miere pozitívnymi vyjadreniami na Sarkozyho adresu.

"Ak niekto chcel vážne ohroziť ratifikáciu Lisabonu, nemohol si na to zvoliť lepší prostriedok a dobu," vyhlásil český premiér. Vzápätí však dodal, že on sám schválenie reformnej zmluvy Európskej únie v ČR podporí. "Tento typ protekcionizmu je to najhoršie, čo by mohlo EÚ a globálnu ekonomiku postretnúť," dodal Topolánek.

České predsedníctvo Európskej únie ešte v piatok skritizovalo francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho za jeho "protekcionizmus" a vyjadrenia o presune automobilovej výroby v rámci EÚ. Sarkozy totiž v rozhovore pre viaceré médiá deň predtým povedal, že automobilová výroba francúzskych koncernov v krajinách ako je Česká republika by sa mala vrátiť späť do Francúzska a tam vytvoriť pracovné miesta v čase aktuálneho spomalenia francúzskej ekonomiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu