Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Gazprom: Ak Ukrajina nezaplatí, 8. marca vypíname plyn!

Gazprom
Gazprom (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský energetický koncern Gazprom sa opätovne vyhráža prerušením dodávok zemného plynu na Ukrajinu.

Stane sa tak v prípade, ak Kyjev do 7. marca nesplatí svoje nové dlhy. Vyhlásil to šéf finančného oddelenia koncernu Andrej Kruglov na stredajšom stretnutí výkonného manažmentu Gazpromu.

Jeho vyjadrenia vo svojom štvrtkovom vydaní publikoval ruský denník Kommersant. Ako Kruglov na stretnutí upresnil, dlhovaná suma za mesiac február sa pohybuje na úrovni 400 miliónov dolárov. Ak by Ukrajina nedokázala svoje záväzky uhradiť, mohla by sa opäť zopakovať situácia spred niekoľkých týždňov, kedy pre spory medzi Moskvou a Kyjevom boli európske krajiny vrátane Balkánu odrezané od dodávok plynu, na ktorých sú niektoré štáty absolútne závislé.

Obavy ruského energetického gigantu plynú najmä zo zlej ekonomickej situácie na Ukrajine. Tá sa v dôsledku svetovej finančnej krízy nachádza v ťažkej hospodárskej situácii a hľadá pomoc u Medzinárodného menového fondu i Európskej únie. Gazprom preto má pochybnosti, či si Kyjev dokáže plniť svoje finančné a zmluvné záväzky. Možné problémy s platením za plyn avizoval ukrajinský koncern Naftogaz už minulý týždeň.

Plynová kríza sa začala 1. januára a celkovo trvala 22 dní. Rusko totiž zastavilo dodávky plynu na ukrajinský trh po tom, ako Ukrajina nevyrovnala svoje nedoplatky a nepristúpila na zvýšenie cien v roku 2009. Situácia sa vystupňovala o šesť dní neskôr, keď Moskva prerušila všetky dodávky smerujúce cez ukrajinské územie do Európy pre podozrenie, že Kyjev kradne plyn určený pre ostatných európskych odberateľov. Krízu ukončil až podpis desaťročnej dohody z 19. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu