Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Gazprom kvôli chybe na burze takmer zmenil majiteľa

Gazprom
Gazprom (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský plynárenský monopol Gazprom takmer zmenil majiteľa. Aspoň na moskovskej burze MMVB a na pár minút, než sa na chybičku gigantických rozmerov prišlo. Majiteľa malo zmeniť 79 percent akcií Gazpromu za 1,62 biliónov rubľov (približne 36,3 miliárd eur).

Podľa denníka Kommersant sa účastníci transakcie jednoducho splietli v počte akcií - obchodník s akciami vraj pridal tri nuly - a dokonce i v ich emitentovi.

Obe strany transakcie, štátna sporiteľna Zberbank a obchodník s cennými papiermi Renessanc Broker, následne požiadali burzu o anulovanie transakcie. Chyba vraj stála každého zo zúčastnených 5,6 milióna rubľov (približne 120 tisíc eur).

Podľa včerajšej tlače má teraz dozor nad akciovými trhmi pochybnosti o systéme vnútornej kontroly veľkých hráčov na burze. "Je to úplná ohavnosť, absencia kontroly a elementárnej pozornosti," nechal sa počuť Vladimir Milovidov z federálnej služby pre dozor nad akciovými trhmi. Podľa neho systém vnútornej kontroly u účastníkov transakcie "nestojí za nič". Keby vraj do chybnej transakcie neboli zapletené tak renomované inštitúcie, dalo by sa podozrievať, či nejde o pranie špinavých peňazí.

Podobná chyba sa do obchodovania na MMVB dostala i vlani.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu