Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Indii protestovalo 5000 uspávačov hadov!

DILLÍ – Okolo 5000 indických uspávačov hadov v utorok protestovalo v Kalkate proti zákonu o ochrane divokých zvierat, ktorého dôsledkom môže byť podľa nich zánik ich povolania.

Naplnenie ich obáv by znamenalo, že by z ulíc indických miest zmizla jedna zo známych atrakcií - košíky s kobrami, ktoré "tancujú" v rytmu uspávačovej píšťaly. Zákon totiž zakazuje používať zviera na komerčné účely, a vzťahuje sa teda aj na tieto predstavenia, ktoré sú pre turistov tak príťažlivé.

„Uspávať hadov je prirodzené a neodcudziteľné právo," citovala agentúra AFP jedného z protestujúcich Langru Bedeho (35). "Hadov uspávali naši predkovia, my sme s tým vyrástli a je to jednoducho jediná vec, ktorú vieme."

Zákon je de facto v platnosti už od konce 90.rokov, ale teraz sa zrejme začína uplatňovať dôslednejšie. Podľa ochrancov zvierat sú uspávači hadov len podvodníci, ktorí so svojimi kobrami kruto zaobchádzajú, vytrhávajú im zuby a odsuzujú ich tak na smrť, keď sa ich zbavia ako nepotrebných.

Podľa AFP je v Indii, ktorá má viac ako miliardu obyvateľov, 800 tisíc uspávačov hadov, z toho len v štáte Banglas metropolou Kalkatou, ich je 100 tisíc. Všetkým údajne hrozí, že viac-menej prídu o chleba.

Vo východných oblastiach krajiny väčšina z nich patrí ku kočovfnému spoločenstvu Bedia, ktorého členovia hovoria jedným z bengálskych dialektov a medzi ktorými sa umenie uspávať hadov dedí z generácie na generáciu. Podľa odborára Raktima Dása, ktorého AFP citovala, zákon ohrozuje "samotnú existenciu tohto tisíc rokov starého společenstva a neoddeliteľnú súčasť bengálskeho dedičstva". Ako povedal, u regionálnej vlády sa snažia získať výnimku zo zákona alebo vytvorenie hadích fariem, kde by Bediovia mohli pracovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu