Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Objavili fosíliu najväčšieho hada, mohol vážiť až 2 tony

BRATISLAVA - Šokovaným vedcom sa v Kolumbii podarilo objaviť pozostatky najväčšieho hada všetkých čias. Had, podobný dnešnému druhu škrtičov, bol dlhý asi ako autobus a jeho potravou boli krokodíly.

Pred 60 miliónmi rokov dominoval tropickým pralesom dnešnej Kolumbie v čase, keď bola teplota ovzdušia omnoho väčšia než dnes. Vedci podľa veľkosti jeho chrbtice usudzujú, že mohol s dĺžkou okolo 13 metrov vážiť od 730 kíl až po dve tony.

"Povedzme, že anakonda, ktorá chcela v hollywoodskom filme zožrať Jennifer Lopez bola oveľa menšia. Iba svojou šírkou by vám siahal asi tak po pás," uviedol geológ David Polly z University of Indiana v Bloomingtone. Pozostatky hada objavili paleontológovia na pomerne nezvyčajnom mieste - v uhoľných baniach. Pre lokalitu sa had pravdepodobne rozhodol z jednoduchého dôvodu - plazy na rozdiel od cicavcov nedokážu regulovať vlastnú telesnú teplotu.

Aj preto sú plazy žijúce v tropických oblastiach oproti svojim súkmeňovcom zo severnejších polôh o niečo väčšie. Najdlhším žijúcim veľhadom je v súčasnosti ázijský pytón s dĺžkou vyše desiatich metrov, najväčším je však anakonda zelená s hmotnosťou asi 227 kilogramov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu