Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odloženie stavby radaru pochopíme, tvrdí Schwarzenberg

PRAHA - Česká republika nemá nič proti tomu, aby sa vybudovanie amerického radaru na českom území, ktorým sa má rozšíriť americký systém protiraketovej obrany, o niekoľko rokov odložilo. Vo Washingtone to v pondelok vyhlásil český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, ktorý patrí na českej politickej scéne k najväčším zástancom radaru.

"Úplne pochopíme, keby americká administratíva vybudovanie radaru o tri roky posunula. Proti tomu by sme v zásade nič nemali," cituje Schwarzenberga intennetový server iDnes.cz.

Šéf českej diplomacie sa v pondelok stretol s predsedami obranného a zahraničnopolitického výboru amerického Senátu Carlom Levinom a Johnom Kerrym. Ešte počas letu do Washingtonu Schwarzenberg odhadoval, že Američania by mohli radar vybudovať v roku 2015. Predtým vláda odhadovala jeho stavbu na rok 2011 alebo 2012.

Po stretnutí s Levinom a Kerrym šéf českej diplomacie uviedol, že podľa súčasnej americkej administratívy je možné "sa trochu hrať s časom", pretože nebezpečenstvo z Iránu, pred ktorým má radar chrániť, bude aktuálne až o niekoľko rokov. "Do tej doby by sa s tým pomaly malo začať," mieni Schwarzenberg. Projekt výstavby radaru v Českej republike a raketovej základne v Poľsku rozbehla ešte predchádzajúca republikánska administratíva Georgea Busha.

Súčasná administratíva Baracka Obamu sa zatiaľ k budúcnosti projektu úplne jasne nevyjadrila a objavujú sa náznaky, že by rozširovanie systému mohla zrušiť alebo aspoň pozastaviť. Podľa niektorých informácií sú Spojené štáty ochotné s projektom počkať výmenou za dohodu o veľkom jadrovom odzbrojení s Ruskom.

Moskva proti budovaniu základní v ČR a Poľsku veľmi ostro protestuje a tvrdí, že nebudú namierené proti Iránu, ale proti nej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu