Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Britská vláda chce zákon na vypovedanie lordov zo snemovne

LONDÝN - Britská vláda chce prijať ústavnú legislatívu, podľa ktorej by mohla vypovedať z hornej snemovne tých lordov, ktorí porušujú zákon. Ako v nedeľu povedal minister spravodlivosti Jack Straw, zo Snemovne Lordov by mali odísť tí členovia, ktorí sa dopustili vážnych priestupkov.

Reagoval tak na nedávne mediálne správy, že niektorí lordi boli ochotní meniť zákony výmenou za úplatky. Za takéto konanie alebo iné vážne priestupky hrozí podľa Strawa strata poslaneckého mandátu v Snemovni reprezentantov. "To isté by malo platiť aj pre Snemovňu lordov," zdôraznil Straw pre TV stanicu Sky News.

V súčasnosti neexistuje spôsob, ako zbaviť lorda kresla v hornej snemovni. Lordi nie sú volení, ale kreslo buď dedia alebo sú menovaní doživotne. Snemovňa Lordov síce netvorí legislatívu, ale má právomoci ju upravovať alebo oddialiť jej prijatie. V súčasnosti sú v hornej snemovni viacerí členovia s kriminálnym pozadím vrátane známeho spisovateľa Jeffreyho Archera alebo uväzneného bývalého majiteľa denníka Daily Telegraph Conrada Blacka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu