Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Samovraždu spáchalo 128 vojakov USA, najviac od roku 1980

WASHINGTON - V minulom roku spáchalo samovraždu najmenej 128 amerických vojakov, čo je najviac od roku 1980, odkedy sa táto štatistika začala sledovať. S odvolaním sa na armádne zdroje to dnes uviedla agentúra AP.

Tento počet však môže byť ešte vyšší, pretože armáda ešte vyšetruje okolo desať podozrivých úmrtí, u ktorých sa samovražda nedá vylúčiť. Nové číslo potvrdzuje rastúci trend samovrážd medzi americkými vojakmi. V roku 2004 sa ich zabilo 64, o dva roky neskôr to už bolo 102 a údaje za rok 2007 uvádzajú 115 samovrážd.

Údaj je najvyšší aj v relatívnom vyjadrení, keď zodpovedá 20,2 samovražde na 100 tisíc vojakov. Prvýkrát od vojny vo Vietname je tak priemer samovrážd v americkej armáde vyšší ako medzi civilným obyvateľstvom USA.

Podľa armádnych zdrojov sú vojaci v posledných rokoch vystavení vyššiemu stresu ako v minulosti, pretože sú opakovane a na dlhšiu dobu nasadzovaní do zahraničných misií. Vyššie nasadenie vojakov si vyžiadalo súčasné vedenie dvoch vojen v Afganistane a v Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu