Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Rusko chce zachrániť svoj rozpočet a pokoriť Ukrajinu

VARŠAVA - Rusko chce zachrániť svoj rozpočet a pokoriť Ukrajinu. Jedným z cieľov Kremľa v spore o dodávky plynu cez územie Ukrajiny je tiež presvedčiť Európanov o nutnosti vybudovať plynovod z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Zhodujú sa na tom komentátori a odborníci v poľských denníkoch.

Bezprostrednou príčinou konfliktu je podľa uznávaného experta a bývalého šéfa rafinérie PKN Orlen Igora Chalupca pád cien surovín a vážne problémy kvôli deficitu v ruskom rozpočte. "Cieľom Kremľa je dosiahnuť vyššie ceny za plyn a zachrániť štátny rozpočet, ale tiež spôsobiť hospodársky a politický chaos v Kyjeve a za tretie skompromitovať Ukrajinu, pokoriť ju a ukázať na medzinárodnej scéne, že kradne plyn a nie je vierohodným partnerom," uviedol Chalupec v Dzienniku.

Gazeta Wyborcza napísala, že nejde len o dobrú cenu za plyn alebo za jeho tranzit. Pokiaľ by to tak bolo, kompromis by krajiny dosiahli v priebehu troch dní. Ukrajina podľa denníka chce platiť čo najmenej za ruský plyn, čo najviac dostať za jeho tranzit na Západ, zachovať kontrolu nad plynovodmi zdedenými po Sovietskom zväze a presvedčiť o svojej pravde EÚ.

Moskve nejde podľa denníku len o doláre, ale chce pokoriť Ukrajinu, dostať jej hospodárstvo na kolená, pokúsiť sa prevziať vládu nad ukrajinskými plynovodmi a ukázať, že Kyjev je partnerom nestabilným a nevierohodným.

Dôležitým cieľom podľa odborníkov môže byť snaha Ruska prinútiť Európu, aby nekládla odpor k vybudovaniu kontroverzného rusko-nemeckého plynovodu po dne Baltického mora. Dlhodobo sa kriticky k projektu stavia Varšava, ktorá sa obáva, že podmorský plynovod umožní ruskému Gazpromu odpojiť Poľsko od dodávok plynu bez toho, aby obmedzil dodávky pre zákazníkov v západnej Európe. Medzi odporcov projektu patrí aj pobaltské štáty, Fínsko a Švédsko.

Potrestaná prerušením dodávok plynu nie je Ukrajina, ale bezproblémový a najlepší klient Gazpromu Európa, napísal denník Rzeczpospolita. Mnoho európskych krajín, pre ktoré sú ukrajinské plynovody hlavným zdrojom dodávok ruskej suroviny, má veľké problémy. Vierohodnosť Gazpromu ako stabilného dodávateľa sa značne znížila.

Konflikt môže podľa poľských denníkov prispieť k tomu, že Európska únia konečne pochopí, že potrebuje spoločnú energetickú politiku a jednotnú politiku voči Rusku.

Poľský europoslanec Jacek Saryusz Wolski považuje za chybu spočiatku neutrálne stanovisko Bruselu a Prahy; názor, že spor o plyn je záležitosť rusko-ukrajinská a Európa by sa do toho nemala miešať. Podľa neho bolo od začiatku jasné, že nejde o obchod, ale o veľkú politiku, lenže niektorí si to odmietali pripustiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu