Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Líbya ponúkla lietadlá na prevoz zranených Palestínčanov

(Zdroj: ČTK)

TRIPOLIS - Líbya sa v nedeľu ponúkla, že letecky dopraví Palestínčanov zranených pri izraelských útokoch na Pásmo Gazy do svojich nemocníc. Dopravu by mala sprostredkovať Kaddáfího nadácia vedená synom líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajfom al-Islámom, ktorá si už prenajala dve lietadlá a chce nimi zranených Palestínčanov previezť z Egypta. Líbya podľa tlačovej agentúry JANA uhradí aj liečbu Palestínčanov.

Problém je však v tom, že palestínske hnutie Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy, zo zatiaľ neobjasnených dôvodov odmieta vpúšťať zranených Palestínčanov do Egypta. Zo zadržiavania Palestínčanov v pásme obvinil Hamás v nedeľu ráno egyptský minister zahraničných vecí Ahmed Abul Ghajt.

Pri izraelských leteckých náletoch na Pásmo Gazy, ktoré sa začali v sobotu, zahynulo podľa posledných informácií vyše 280 Palestínčanov a ďalších viac ako 600 bolo zranených. Egypt, ktorý je okrem Izraela jedinou krajinou susediacou s Pásmom Gazy, v nedeľu otvoril svoje hraničné priechody s pásmom, aby okrem iného umožnil prevoz zranených Palestínčanov do svojich nemocníc, no sanitky ostali čakať na egyptskej strane prázdne.

"Opýtajte sa tých, ktorí ovládajú Pásmo Gazy, prečo to tak je. Čakáme na zranených, oni ich však nepúšťajú," vyhlásil šéf egyptskej diplomacie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu