Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vojenské lode ochránili luxusnú loď pred útokom pirátov!

KODAŇ - Vojenské lode medzinárodných koaličných síl zabránili somálskym pirátom uniesť luxusnú výletnú loď v Adenskom zálive, oznámilo v pondelok dánske námorníctvo. Jeho hovorca odmietol zverejniť meno napadnutej lode, dánske médiá však informovali, že ide o loď Nautica so 400 pasažiermi a 200 členmi posádky.

"Velenie dánskych námorných síl v nedeľu viedlo vojenskú operáciu, počas ktorej vyslalo plavidlo koalície na pomoc civilnej lodi ohrozenej pirátmi, čím zabránilo pirátskemu aktu," informoval hovorca dánskeho námorníctva Jesper Lynge. Podľa dánskej televízie TV2 News spozorovali šiestich až ôsmich pirátov na dvoch rýchlostných lodiach smerujúcich k Nautice, výletnej lodi, ktorá vyplávala z Floridy.

Na základe upozornenia dánskeho námorníctva vyslala francúzska vojnová loď helikoptéru, ktorá pirátov odplašila. Dánsko prebralo 15. septembra velenie nad medzinárodnými námornými jednotkami, ktoré bojujú proti pirátstvu a pašovaniu zbraní v severnej časti Indického oceánu.

Napriek zvýšenej prítomnosti zahraničných vojnových lodí sa pirátom podarilo uniesť viacero lodí, medzi nimi saudskoarabský supertanker a ukrajinské plavidlo naložené tankami a inými zbraňami. Piráti navyše zadržiavajú stovky námorníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu