Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Čínskeho vedca popravili aj za to, že hovoril o zdraví lídrov krajiny

Čínsky vedec Wo Wei-han
Čínsky vedec Wo Wei-han

PEKING - V Číne v piatok ráno popravili vedca z oblasti medicíny, ktorý údajne odovzdával spravodajsky citlivé informácie znepriatelenému Taiwanu.

O poprave 59-ročného Wo Wei-hana informovala vo Viedni jeho dcéra Žan Čchen, ktorá ma rakúske občianstvo a je vydatá za amerického občana. Wo podľa obžaloby vyzradil štátne tajomstvo, podľa jeho dcéry okrem iného doplatil na to, že hovoril o zdravotnom stave jedného z lídrov krajiny, čo sa v Číne trestá smrťou.

Prípad upútal na seba celosvetovú pozornosť, proti poprave sa vyslovila americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová aj rakúsky prezident Heinz Fischer. "Sme hlboko znepokojení a zdesení zo správy, že čínska vláda uplatnila trest smrti voči Wo Wei-hanovi," povedala hovorkyňa americkej ambasády Susan Stevensonová. Čína napriek nesúhlasu Západu svoj krok obhajuje. "Wo Wei-han je čínskym občanom a porušil čínske právo. Nemôžeme ho zvýhodniť len preto, lebo má príbuzných v zahraničí," vyhlásil deň pred popravou hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čchin Kang.

Američania tvrdia, že vedcovo zatknutie v roku 2005 a následný súdny proces nespĺňali medzinárodné štandardy. "Wo údajne nemal prístup k právnemu zástupcovi až dovtedy, kým prokuratúra neskončila svoje vyšetrovanie. Jeho priznanie bolo vynútené a obvinenia voči nemu sú sporné," uviedla Stevensonová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu