Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Popravili troch islamských militantov z Bali

Zobraziť galériu (2)

JAKARTA - Indonézske ministerstvo spravodlivosti v sobotu potvrdilo, že troch indonézskych islamistov odsúdených na trest smrti za uskutočnenie teroristických útokov na Bali, ktoré pripravili v Indonézii v roku 2002 o život 202 ľudí z 22 štátov v nedeľu o 00:15 miestneho času (v sobotu o 18:15 SEČ) popravili.

"O okolo 00:15 traja odsúdenci z uličky smrti, Amrozi, Mukhlas a Imam Samudra, boli popravení popravčou čatou. Výsledky obhliadky ukázali, že všetci traja sú mŕtvi," uviedol hovorca Jasman Panjaitan. "Členovia rodiny teraz umývajú telá," povedal s tým, že viac detailov oznámia v nedeľu ráno.

Brat dvoch militantov Amroziho a Mukhlasa povedal, že rodina už bola informovaná o poprave. "Naša rodina dostala správu o poprave... Nech našich bratov, daj Boh, teraz zelené vtáky pozvú do neba," vyhlásil pred novinármi vo svojom dome Mohammad Chozin, brat dvoch útočníkov. "Teraz sa staráme o prípravy na privezenie ich tiel späť, čo môže potrvať dve hodiny,"

Už skôr indonézska televízia oznámila, že troch militantov popravili. Panjaitan vtedy uviedol, že zatiaľ nikto popravy oficiálne nepotvrdil. Avšak televízna spoločnosť TVOne citovala nemenovaný úradný zdroj, ktorý potvrdil, že Imam Samudra, Amrozi Nurhasyim, a Ali Ghufron známy pod menom Mukhlas boli postavení pred popravčiu čatu vo väznici na ostrove Nusakambangan.

Rodine dvoch indonézskych islamistov, ktorí sú odsúdení na smrť pre bombové útoky na Bali z roku 2002, ešte v piatok oznámili, aby sa pripravila na popravy, informoval v piatok hlavný prokurátor. Prokurátori a policajti navštívili príbuzných odsúdených bratov Amroziho a Mukhlasa v dedine na východe ostrova Jáva, aby im zvestovali zlé správy. "Rodine sme povedali, aby sa pripravila na nadchádzajúce popravy," povedal hlavný prokurátor Irnensis po asi polhodinovom rozhovore s príbuznými. Bližšie detaily však prokurátor neuviedol a termín popravy atentátnikov nešpecifikoval. Indonézske úrady už skôr informovali, že k exekúciám dôjde "začiatkom novembra".

Dvaja bratia, 47-ročný Amrozi, 48-ročný Mukhlas a 38-ročný vodca skupiny Imam Samudra, majú byť popravení pre uskutočnenie teroristických útokov na Bali, ktoré pripravili v Indonézii v roku 2002 o život 202 ľudí z 22 štátov. Najviac, až 88 z nich, tvorili Austrálčania. Útočníci svoj čin odôvodnili potrestaním Spojených štátov amerických a ich spojencov. Odsúdení, ktorí neprejavili nad svojim činom žiadnu ľútosť, navyše v prípade svojej exekúcie pohrozili odplatou. "Ak nás popravia, budú prekliati Bohom," povedal jeden z nich vo väzení novinárom.

Indonézia, pod správu ktorej ostrov Bali patrí, má veľmi prísne antiteroristické zákony a popravy sa v krajine uskutočňujú prostredníctvom popravnej čaty. Atentát na Bali bol svojím rozsahom najhorším v dejinách Indonézie, ale tiež jedným z najhorších od teroristických útokov na New York a Washington v roku 2001. Asi tri štvrtiny obetí boli cudzinci - okrem Austrálie z Británie, Francúzska, Nemecka, Nového Zélandu a Švédska. Bezpečnosť americkej a austrálskej ambasády bola pred popravou posilnená, v utorok už dostali vyhrážky o bombových hrozbách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu