Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Britská polícia dostane tisícky paralyzátorov!

Britská polícia
Britská polícia

LONDÝN – Polícia v Anglicku a Walesu dostane finančné prostriedky na nákup ďalších asi 10 tisíc elektrických paralyzátorov typu Taser. Pomocou elektród paralyzuje nervovú sústavu človeka. Informovala o tom dnes britská vláda.

Paralyzátor omračuje pomocou silného elektrického výboja a podľa odborníkov skrýva mnohé riziká. U niektorých ľudí môže vyvolať srdcovú arytmiu a niekedy až infarkt. OSN v minulom roku označila používanie elektrických paralyzátorov za formu mučenia.

Podľa doterajších pravidiel mohli paralyzátory používať len obmedzený počet vybraných britských policajtov. Ten sa ale teraz rozšíril po tom, čo tasery vyskúšali v priebehu ročného skúšobného projektu aj ďalší policajti.

Námestník ministra vnútra Alan Campbell pre BBC uviedol, že používanie taserov bude aj naďalej obmedzené prísnymi podmienkami. Súčasne citoval nezávislú lekársku štúdiu, podľa ktorej sú zdravotnícke riziká používania paralyzátora nízke.

Svoje znepokojenie nad rastúcim počtom taserov v britskej polícii vyjadrila organizácia Amnesty International (AI). Podľa jej údajov v USA zomrelo po použití taseru od roku 2001 celkom 320 ľudí. "(Tasery) musia používať len špeciálne vyškolení pracovníci, ktorí prešli mesiacmi tréningu a vedia, nielen ako ich použiť, ale aj kedy ich použiť," uviedol hovorca AI Oliver Sprague.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu