Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Protiraketový radar v Izraeli spustia Američania v decembri

JERUZALEM - Radarový systém, ktorý Spojené štáty v júli súhlasili vybudovať v Izraeli a ktorý má pomôcť čeliť prípadnému raketovému útoku zo strany Iránu, spustia v polovici decembra. V sobotu o tom informovalo armádne rádio. Americkí vojenskí technici, ktorí budú riadiť radarové systémy, v súčasnosti vykonávajú konečné testy.

Radarový systém má dosah viac ako 2000 kilometrov a inštalovali ho v púšti Negev na juhu židovského štátu. Američania vyslali do Izraela okolo 120 svojich expertov, ktorí pomôžu pri prevádzkovaní celého zariadenia. Minister obrany Robert Gates súhlasil so vybudovaním radaru po tom, ako jeho izraelský partner Eduf Barak a armádny šéf Gabi Aškenadzi uskutočnili v júli separátne návštevy Washingtonu.

Irán sa chváli viacerými balistickými raketami s dosahom, ktorý postačuje na zasiahnutie cieľov v Izraeli. Najnovší americký radarový systém je podobný tomu, ktorý USA vybudovali v Japonsku v roku 2006 v reakcii na severokórejský raketový test. Pentagon plánuje vybudovať jeho väčšiu verziu aj v Českej republike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu