Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bielorusko popiera, že chce ruské rakety proti štítu USA

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko

MINSK - Bielorusko v pondelok poprelo, že na americký protiraketový štít v strednej Európe chce reagovať umiestnením ruských rakiet Iskander na svojom území.

V minulotýždňovej správe denníka Wall Street Journal došlo k "úplne nesprávnej interpretácii" vyjadrení prezidenta Alexandra Lukašenka, uviedlo bieloruské ministerstvo zahraničia. Lukašenko "nepovedal, že naša krajina chce na svojom území ruské rakety Iskander ako odvetné opatrenie proti snahe USA umiestniť v strednej Európe protiraketový obranný systém," uviedlo bieloruské ministerstvo zahraničia.

Lukašenko hovoril o pláne získať konvenčné rakety krátkeho doletu Iskander v kontexte "celkového prezbrojenia bieloruskej armády," uviedlo ministerstvo.

Podľa piatkového vydania denníka Wall Street Journal Lukašenko povedal, že chce, aby na území jeho krajiny boli ruské rakety ako protiváha amerického protiraketového štítu v strednej Európe. Washington na Lukašenkove vyjadrenia rýchlo reagoval.

"Akékoľvek hrozby o rozmiestnení rakiet v Európe by neboli nápomocné," povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničia Robert Wood. "Ako stále hovoríme, protiraketový štít nie je namierený proti Rusom... alebo Bielorusku," povedal Wood.

"V podstate je určený... na zabránenie darebáckym hrozbám, darebáckym raketovým hrozbám z regiónu Blízkeho východu, osobitne z Iránu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu