Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kim Čong-Il sa objavil na verejnosti

Kim Čong-Il
Kim Čong-Il

SOUL - Severokórejský komunistický vodca Kim Čong-Il sa údajne znova objavil na verejnosti. Informoval o tom v sobotu štátna tlačová agentúra KCNA, podľa ktorej si Kim a jeho spolupracovníci pozreli vystúpenie vojenského umeleckého súboru.

"(Vodca) srdečne zakýval nadšeným účinkujúcim a pogratuloval im k ich úspešnému vystúpeniu", informovala KCNA bez toho, aby špecifikovala čas a miesto vystúpenia. Podľa juhokórejských médií ide o pokus rozptýliť špekulácie o kritickom zdravotnom stave komunistického lídra, Kim Čong-il sa v poslednej dobe úplne prestal objavovať na verejnosti.

Stav jeho zdravia a otázky o jeho budúcom nástupcovi sú hlavnými témami špekulácií od začiatku septembra, keď sa nezúčastnil na oslavách 60. výročia založenia štátu. Predstavitelia Južnej Kórey a Spojených štátov vtedy vyhlásili, že 66-ročný vodca trpí ťažkým štádiom cukrovky a utrpel infarkt.

Komunistický štát dohady odmietol s tým, že ide o propagandu. Severokórejský vodca Kim Čong-il sa oficiálne ujal najvyššej straníckej funkcie v roku 1997, keď komunistické žezlo prebral od zakladateľa Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a zároveň svojho otca Kima Ir-sena. Obaja tak založili prvú a zatiaľ jedinú komunistickú dynastiu na svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu