Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kim Čong-il sa mal opäť objaviť na verejnosti

Kim Čong-il Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-il

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-il sa opäť objavil na verejnosti, uviedli v nedeľu (tamojšieho času) oficiálne štátne médiá.

Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA) informovala, že Kim sa objavil na futbalovom zápase, neuviedla však kedy sa tak malo stať. Duel sa odohral medzi dvoma armádnymi tímami Mangjongbong a Džebi. "Po tom, ako dopozeral zápas, Kim Čong-il pogratuloval futbalistom k ich úspechu v zápase a vyjadril obrovské zadosťučinenie z vysokej úrovne zápasu," napísala agentúra KCNA a dodala, že líder sledoval hru spoločne s vysokými armádnymi a komunistickými predstaviteľmi.

Správa je poslednou zo série z tých, ktoré sa snažia dokázať, že autoritárskemu lídrovi KĽDR sa darí dobre. V západných a juhokórejských médiách sa už dávnejšie objavujú nepotvrdené dohady, že Kim utrpel v auguste porážku a odvtedy riadi krajinu z nemocničného lôžka.

Vo štvrtok sa diktátor podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie neobjavil na štátnom pohrebe bývalého viceprezidenta Pak Song-Čchola. Kimove zdravie je terčom intenzívnych špekulácií minimálne od 9. septembra, kedy sa nezúčastnil na štátnej oslave pri príležitosti 60. výročia vzniku krajiny.

V októbri KCNA informovala, že líder sledoval študentský futbalový zápas, podobne ako teraz však neuviedla čas, kedy sa tak malo stať. O týždeň neskôr štátna televízia zverejnila fotografie Kima z údajnej návštevy ženskej vojenskej jednotky. Americkí a juhokórejskí predstavitelia tvrdia, že fotografie boli urobené ešte pred zhoršením zdravotného stavu lídra KĽDR.

Severokórejský vodca Kim Čong-il sa oficiálne ujal najvyššej straníckej funkcie v roku 1997, kedy komunistické žezlo prebral od zakladateľa Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a zároveň svojho otca Kima Ir-sena. Obaja tak založili prvú a jedinú komunistickú dynastiu na svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu