Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Českí moslimovia podajú trestné oznámenie proti Národnej strane

(Zdroj: SITA)

BRNO - Brnianski moslimovia a priatelia moslimských národov zo združenia Libertas Independent Agency podajú trestné oznámenie pre utorňajší míting ultrapravicovej Národnej strany v Prahe.

Prekážajú im rasistické a xenofóbne výroky, ktoré na Václavskom námestí zazneli, píše sa na internetovej stránke iDNES.cz. Trestné oznámenie bude namierené proti organizátorom akcie. "Máme informácie, že počas mítingu zazneli z úst člena predsedníctva Národnej strany Michala Kubíka heslá ako 'Brnianska mešita je centrum terorizmu' a 'Táto krajina nie je pre farebných'," povedal Lukáš Lhoťan zo združenia Libertas Independent Agency. Združenie zatiaľ žiadne protesty nechystá.

Pri utorňajšej akcii nacionalistov organizátori premietli protiislamský film Fitna a predniesli niekoľko prejavov, po ktorých úradníci demonštráciu rozpustili. Podľa svedkov jeden z vrcholných predstaviteľov Národnej strany Pavel Sedláček vo svojom prejave hovoril o "negroch" a "žltých hajzloch". "Nebude trvať dlho a vyrazíme na lov," vyhlásil. Národná strana je neparlamentnou stranou, ktorá pôsobí na českej politickej scéne od roku 2002. Strana dlhodobo vystupuje proti Európskej únii, prisťahovalcom, Rómom a prezentuje svoje protiislamské postoje, pripomína iDNES.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu