Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česi si pripomenuli 90 rokov republiky, v Prahe bola prehliadka

PRAHA - Vojenská prehliadka na Európskej triede v Praze bola zrejme najsledovanejšou udalosťou osláv 90. výročia vzniku Československa. Konala sa prvýkrát od roku 1985 a bez ohľadu na zlé počasie ju sledovali tisíce divákov.

Prezident Václav Klaus večer na Pražskom hrade vyznamenal 28 osobností, medzi nimi bývalého futbalistu Antonína Panenku a sopranistku Gabrielu Beňačkovú. V prejave Klaus okrem iného varoval pred ilúziami o nezištnosti spojencov a skepticky znova komentoval oslabovanie suverenity Česka v prospech EÚ.

Tradičnou súčasťou utorkových akcií boli zhromaždenia extrémistov, ktoré sa konali v Prahe: demonštráciu nacionalistickej Národnej strany kvôli xenofóbnym a rasistickým prejavom rečníkov úradníci magitrátu predčasne rozpustili.

Pri prehliadke armádnej a záchranárskej techniky sa v asi hodinovom prievode na Dejvickej triede predstavilo vyše 2100 osôb a 196 kusov vojenskej techniky vrátane zbraní špeciálnych jednotiek. Prelet stíhačiek diváci kvôli zatiahnutej oblohe nevideli, stroje len počuli. Klaus ako vrchný veliteľ ozbrojených síl zdôraznil, že prehliadka mala pripomenúť odvahu tisícov občanov, ktorí za Československo bojovali na frontoch v oboch vojnách a v domácom odboji. Medzi vojakov prišiel aj premiér Mirek Topolánek, ktorý navštívil Afganistan, kde odovzdal vyznamenania českým a americkým vojakom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu