Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Cirkus obvinili z týrania slonov

BRATISLAVA - Údajné týranie slonov pracovníkmi cirkusu Ringling Bros. and Barnum & Bailey bude v pondelok 27. októbra témou dňa na washingtonskom okresnom súde.

Súdny proces je výsledkom osemročného boja bývalého zamestnanca zábavného podniku Toma Ridera v spolupráci s ochranárskymi organizáciami American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) a Animal Welfare Institute.

Cirkus obvinili z porušenia zákona o ohrozených druhoch (Endangered Species Act). Ochranári majú k dispozícii očité svedectvá a videozáznamy. Na ich stranu sa pridali aj experti na správanie slonov. Žalobcovia tvrdia, že pracovníci cirkusu "slony stále bili a uväzovali do reťazí na dlhú dobu, aby ich 'vytrénovali', 'vycvičili' a udržali pod kontrolou". Právna poradkyňa ASPCA Lisa Weisberg tvrdí, že počas tréningu používali ostré predmety.

Zvieratá údajne bili "na veľmi špecifických a citlivých miestach tela, za ušami, pod bradou". Pracovníci vraj používali palice zakončené hákom už mláďatá, neskôr len "pohľad na háky pôsobil ako nástroj zastrašovania". Rider, ktorý pre cirkus pracoval v rokoch 1997 až 1999, tvrdí, že slony neboli priviazané reťazami len počas predstavenia.

Zvieratá niekedy uväzovali až na 26 hodín. "Tešíme sa, že konečne máme možnosť potvrdiť na procese, že v Ringling Bros. nehumánne a nezákonne zaobchádzali s ohrozenými ázijskými slonmi," vyjadrila sa právna zástupkyňa žalobcov Katherine Meyer. Predstavitelia cirkusu stáli pre to isté obvinenie pred súdom už minulý rok. "Sme nesmierne hrdí na naše zvieratá a personál, ktorý sa o ne stará. Vieme, že všetky obvinenia v žalobe sú bezcenné," vyhlásili v roku 2007.

Cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey vznikol v 19. storočí, veľký úspech zožali najmä vystúpenia so slonmi. Spoločnosť drží v zajatí najviac týchto zvierat na západnej pologuli. Slon indický, niekedy označovaný aj ako ázijský, patrí k ohrozeným druhom zvierat a jeho populácia neustále klesá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu