Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Svet čelí piatim veľkým výzvam, ktoré musí riešiť, tvrdí šéf OSN

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun

CAMBRIDGE - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval v utorok medzinárodné spoločenstvo, aby sa dôkladne venovalo piatim hlavným výzvam, ktorým svet v súčasnosti čelí - finančnej stabilite, klimatickým zmenám, chorobám, terorizmu a jadrovému odzbrojeniu.

Podľa Pana, ktorý vystúpil na Harvardskej univerzite, sú tieto problémy síce rozdielne, no vzájomne prepojené. Budúceho amerického prezidenta zároveň vyzval na aktívnejšou spoluprácu s OSN. "Silné partnerstvo s USA" je totiž podľa neho nevyhnutné na dosiahnutie rozvojových a mierotvorných cieľov OSN.

Pan zdôraznil, že svet musí spoločne bojovať proti globálnemu otepľovaniu, ktoré najviac ohrozuje rozvojové krajiny, ktoré ho však nespôsobili. Odklad prijímania rozhodnutí a opatrení podľa neho povedie k "ignorovaniu historickej zodpovednosti chrániť životné prostredie pre budúce generácie". Ďalším veľkým problémom sú pandémie. Konkrétne spomenul maláriu, ktorej by sa svet mal zbaviť do roku 2015 a AIDS, ktorá predstavuje obrovské riziko.

Za ďalšiu veľkú hrozbu pokladá Pan terorizmus v spojení s použitím zbraní hromadného ničenia. Ako povedal, v záujme úspechu boja proti terorizmu sú nevyhnutné netradičné prístupy. "Vojenská sila je len ojedinele dostatočná na ukončenie terorizmu," vyhlásil Pan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu