Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rakúsko získalo kreslo v Bezpečnostnej rade OSN

BR OSN
BR OSN (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/OSN - Rakúsko v januári prevezme post nestáleho člena Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia o tom informovali potom, ako Viedeň v piatok získala potrebnú väčšinu v piatkovom hlasovaní Valného zhromaždenia svetovej organizácie.

Spomedzi 192 zastúpených štátov Rakúsko podporilo 133, zatiaľ čo súperiaci Island získal iba 87 hlasov. V skupine "Západná Európa a iné" bolo úspešné aj Turecko, za ktoré hlasovalo až 151 krajín.

Podľa rakúskej ministerky zahraničných vecí Ursuly Plassnikovej je výsledok včerajšieho hlasovania "dôkazom dôvery k rakúskej zahraničnej politike". Ako uviedla pre ORF, pre úspech kandidatúry bol rozhodujúci "profil spoľahlivého Rakúska", ktorý pretrvával v predošlých desaťročiach. V rámci BR OSN bude Rakúsko presadzovať "dialóg, nekompromisné uplatňovanie ľudských práv a zásad právneho štátu a... jadrové odzbrojenie", dodala Plassniková.

Okrem Rakúska a Turecka v piatok zvolili ďalších troch nestálych členov BR OSN, ktorí začnú pôsobiť od januára. Áziu bude zastupovať Japonsko, ktoré o kreslo súperilo s Iránom, novým zástupcom Latinskej Ameriky bude Mexiko. Spomedzi afrických krajín získala členstvo Uganda. Noví nestáli členovia budú v rade pôsobiť spolu s piatimi krajinami, ktoré zvolili minulý rok. Mandát Líbye, Vietnamu, Burkiny, Kostariky a Chorvátska vyprší 1. januára 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu