Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Medzinárodný súd musí uznať protiprávnosť Kosova, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Premiér Robert Fico dnes v Belehrade zopakoval, že Slovensko nevidí žiaden dôvod, aby uznalo Kosovo. Verí, že Medzinárodný súdny dvor v Haagu potvrdí nelegálnosť osamostatnenia juhosrbskej provincie.

Je presvedčený, že bolo v príkrom rozpore s medzinárodným právom. "Ak existuje aspoň štipka spravodlivosti v tomto svete, tak medzinárodný súd to musí povedať," vyhlásil Fico po rokovaní so srbským premiérom Mirkom Cvetkovičom. "Malá krajina v tomto medzinárodnom spoločenstve, to je pravé nešťastie," dodal Fico. Keď Spojené štáty chceli zaútočiť na Irak, nikoho sa nepýtali. Slovensko ale nemá vojenskú silu, preto sa musí spoliehať na medzinárodné právo.

Prípadné rozdelenie Kosova na srbskú a albánsku časť nie je podľa Cvetkoviča na programe dňa. Srbský premiér nepodporil ani možné odtrhnutie Republiky srbskej od federácie Bosny a Hercegoviny. Zdôraznil že Belehrad rešpektuje Daytonskú mierovú dohodu, ktorá ukončila vojnu na Balkáne a určila hranice niektorých nástupníckych štátov po bývalej Juhoslávii.

Srbsko sa chce čo najskôr stať členom Európskej únie a bude naďalej spolupracovať s haagskym tribunálom pre vojnové zločiny bývalej Juhoslávie aj v prípade bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča. Po zadržaní Radovana Karadžiča zostáva posledným vysokým predstaviteľom vojny v Bosne, ktorý uniká spravodlivosti.

"Slovenská vláda plne podporuje integráciu Srbska do Európskej únie v čo najkratšom termíne," potvrdil premiér Fico. "Pre malé krajiny je integrácia do Európskej únie životne dôležitá." V Srbsku odovzdáme skúsenosti z prístupového procesu, najmä informácie o chybách ktoré SR urobila. Členstvo SR v EÚ označil Fico za úspešný príbeh a verí, že to bude úspech aj naďalej. Význam únie sa podľa neho zvyšuje s finančnou krízou, ktorá dorazila aj do Európy.

Fico, ktorý dlhodobo podporuje politické postoje Srbska, sa odmietol vyjadriť k udeleniu Nobelovej ceny fínskemu diplomatovi Marttimu Ahtisaarimu, ktorý ako vyjednávač OSN presadzoval samostatné Kosovo. "Nobelova cena je vážna inštitúcia. Ja by som rozhodne nekomentoval udeľovanie Nobelových cien."

Cvetkovič vníma cenu pre Ahtisaariho kriticky. Ak Haag potvrdí, že sa Kosovo osamostatnilo protiprávne, je otázkou, ako sa budú cítiť tí, ktorí navrhli danému pánovi Nobelovu cenu, vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu