Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mugabe má už vo svojich rukách armádu aj políciu

Robert Mugabe
Robert Mugabe

HARARE - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe jednostranne zveril kontrolu nad ministerstvami ovládajúcimi armádu, políciu a ďalší štátny bezpečnostný aparát do rúk svojej strany ZANU-PF, informoval v sobotu štátny denník Herald citujúci vládny vestník.

Podľa týchto údajov bude Mugabeho strana riadiť 14 ministerstiev vrátane kľúčového rezortu obrany, vnútra a zahraničia. Podľa údajov denníka prezident ministerstvá prevzal "na základe podmienok dohody podpísanej tromi stranami."

Hnutie za demokratickú zmenu (MDC) Morgan Tsvangirai dostane 13 kresiel, medzi nimi napríklad rezort práce a sociálnych vecí, umenia a kultúry či vedy a technologického rozvoja. Mugabeho ZANU-PF podpísalo s opozičnou MDC 15. septembra dohodu o vytvorení vlády národnej jednoty, ktorá by zažehnala dlhodobú politickú krízu a finančný kolaps v krajine.

Dlhoroční zimbabwianski politickí rivali a najnovšie spojenci, prezident Robert Mugabe a vodca opozície Morgan Tsvangirai, sa však na zložení spoločnej vlády stále nevedia dohodnúť. Dôvodom je práve fakt, že Mugabe chce pre svojich ľudí všetky dôležité ministerstvá. "Odmietame byť menším partnerom v koalícii," uviedol pre novinárov hovorca MDC Nelson Chamisa.

Mugabe sa podpísaním dohody o prerozdelení moci, ktorú sprostredkoval bývalý juhoafrický prezident Thabo Mbeki, vôbec prvýkrát za svojho takmer tridsaťročného vládnutia vzdal časti svojich právomocí. Podľa dohody by mal zostať prezidentom a Tsvangirai by sa mal stať premiérom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu