Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Marcové voľby môžu za naše súčasné poníženie, tvrdí Mugabe

Robert Mugabe Zobraziť galériu (9)
Robert Mugabe

BRATISLAVA - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe označil dohodu s opozičným lídrom Morganom Tsvangiraiom o rozdelení moci za "ponižujúcu".

Tieto slová podľa internetovej stránky britskej verejnoprávnej televízie BBC vyslovil počas stretnutia vedenia jeho strany ZANU-PF. "Ak by sme ´nespackali´ marcové voľby, nemuseli by sme čeliť takémuto poníženiu. Teraz sa s tým už musíme zmieriť," vyhlásil Mugabe, ktorý prišiel o absolútnu moc nad krajinou. V marcových parlamentných voľbách získala väčšinu opozícia vedená Tsvangiraiom, ktorý takisto zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb.

Tsvangirai s Mugabem sa v pondelok dohodli na sformovaní spoločnej vlády. Podľa dohody, ktorú sprostredkoval juhoafrický prezident Thabo Mbeki, zostane 84-ročný Mugabe prezidentom a Tsvangirai sa stane premiérom. Mugabemu zostane v rukách armáda a tajná služba, Tsvangirai dostane na starosť políciu.

Tsvangirai zvíťazil nad Mugabem v prvom kole tohtoročných prezidentských volieb, z druhého však na poslednú chvíľu odstúpil. Odôvodnil to tým, že nechce svojich priaznivcov vystavovať nebezpečenstvu útokov zo strany Mugabeho stúpencov. Tsvangiraia, ktorý obvinil Mugabeho zo systematického zabíjania priaznivcov opozície, odvtedy Mugabeho režim niekoľkokrát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu