Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

O vízach pre Slovákov sa rozhodne v polovici novembra, vyhlásil Bush

Prezident SR Ivan Gašparovič a prezident USA George Bush
Prezident SR Ivan Gašparovič a prezident USA George Bush

WASHINGTON – Rozhodnutie o tom, či Slovensko začlenia do amerického bezvízového programu, padne v polovici novembra. Oznámil to dnes v Bielom dome americký prezident George Bush po stretnutí so svojim slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom.

Podľa diplomatických zdrojov vo Washingtone je pravdepodobné, že sa tak stane súčasne so zrušením víz pre občanov Českej republiky a niektorých ďalších krajín, ktoré sa rovnako usilujú o bezvízový styk.

Dlho očakávaný dátum by mohol oznámiť koncom mesiaca americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff pri predpokladanej ceste do Prahy, Bratislavy a hlavných miest ďalších uchádzačských štátov. Českí politici niekoľkokrát naznačili, že víza by mohli padnúť symbolicky k výročiu 17.novembra, avšak americká strana zatiaľ žiadny termín neuviedla.

Česká republika je medzi štátmi, ktoré sa pod desať percent odmietnutých žiadostí dostali už v minulých rokoch. K splneniu podmienok pre bezvízový styk jej ale na rozdiel od Slovenska zostáva ešte podpis zmluvy o výmene informácií o zločincoch a o spolupráci s americkým protiteroristickým strediskom.

Rokovania o vízach by mohli pokročiť koncom mesiaca, keď by mal USA navštíviť český premiér Mirek Topolánek.

Dohodu o poskytovaní otlačkov prstov a profilov DNA obzvášť ťažkých zločincov, ktorá má zabrániť ich vstupu na americké územie, uzatvorilo Slovensko a USA v stredu. Bratislava tak splnila poslednú požiadavku na zaradenie do bezvízového programu, uviedol pri tejto príležitosti minister vnútra Róbert Kaliňák. Podľa neho je už len na americkej strane, aby sa bezvízový režim stal skutočnosťou. Minister Chertoff po podpise uviedol, že Slováci by mohli cestovať bez víz už "v blízkej budúcnosti", termín ale neoznámil. Dohodu o boji s kriminalitou nedávno uzatvorili USA s Nemeckom a Maďarskom. Rovnaký zmluvný model hodlá Washington použíť aj vo vzťahu k ďalším partnerom a spojencom z celého sveta, uviedol v stredu Chertoff.

Po zrušení víz budú musieť turisti vopred požiadať prostredníctvom internetu o povolenie cesty. Od augusta je tento elektronický systém ESTA v skúšobnej prevádzke, vybavili kladne 99,5 percenta žiadostí, väčšinou za menej ako jednu minútu, uvádza vo svojich materiáloch ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA. K cestám do krajín, s ktorými Washington rokuje o zrušení víz, Američania nepotrebujú víza od začiatku 90. rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu