Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zrážky pred parlamentom si vyžiadali do 200 zranených

BANGKOK - Thajská polícia v utorok použila slzný plyn proti niekoľkotisícovému zhromaždeniu pred parlamentom v Bangkoku, ktorého cieľom bolo zabrániť novému premiérovi Somčaiovi Wongsawatovi vo vystúpení s prvým politickým prejavom. Podľa informácií z policajných a zdravotníckych zdrojov pri zásahu utrpelo zranenia najmenej 190 ľudí, niektorí vážneho rozsahu.

Jedna žena počas zrážok zahynula. Postrelení boli aj štyria policajti, zatiaľ čo štyria ďalší utrpeli bodné zranenia. Jedna osoba zomrela pri výbuchu vozidla neďaleko budovy parlamentu.

Explóziu spôsobila pravdepodobne bomba, pretože telo obete bolo roztrhané na kusy. Ďalšie vozidlo zaparkované v blízkosti výbuchu zachvátil požiar. Mimoriadnu schôdzu nakoniec premiér otvoril s 90-minútovým meškaním, po dvoch hodinách ju však ukončili. Ako uviedol korešpondent tlačovej agentúry AFP, Somčai a piati ministri museli preliezť plot, aby sa vyhli davu.

Demonštranti zablokovali všetky východy parlamentu a v budove tak uväznili stovky zákonodarcov. "Predseda komory Čai Čidčob schôdzu zrušil, keďže sa obáva, že situácia by sa mohla zhoršiť," povedal pre AFP predstaviteľ thajskej vlády Witaja Buranasiri.

Dodal, že parlament nebude zasadať ani v stredu. Utorňajšia schôdza prebiehala napriek bojkotu opozičnej Demokratickej strany, ktorá protestovala proti použitiu sily voči pokojným demonštrantom. Thajské médiá uviedli, že thajský kráľovná Sirikit darovala 100 tisíc bahtov (2139 eur) na uhradenie liečebných nákladov zranených.

Tí tvrdia, že vo svojej kampani vychádzajú z vernosti kráľovskému palácu. Na protestnej akcii sa v Bangkoku zúčastňuje asi 8 tisíc ľudí. Zrážky s políciou sú vyvrcholením dlhodobej krízy, ktorá sa začala v máji, keď aktivisti spustili kampaň za zvrhnutie volenej vlády pre jej styky s bývalým premiérom Thaksinom Šinawatrom zosadeným pri prevrate v septembri 2006.

Prívrženci opozičnej Ľudovej aliancie za demokraciu koncom augusta vtrhli do hlavného vládneho komplexu v Bangkoku a zostali v ňom zabarikádovaní. Tisíce ľudí uposlúchli pondelňajšiu výzvu na "poslednú bitku" a prišli k parlamentu, kde na nich čakalo okolo 4500 policajtov vrátane poriadkových oddielov vyzbrojených slzným plynom.

"Polícia musela rozohnať demonštrantov slzným plynom, aby poslancom umožnila vstup do parlamentu," uviedol pre AFP generálmajor metropolitnej polície Anan Srihiran. Po zásahu odstúpil jeden z piatich vicepremiérov Čavalit Jongčaijudh, ktorý plnil úlohu hlavného vyjednávača s demonštrantami. Na potlačenie protivládnych protestov boli do ulíc Bangkoku nasadení aj thajskí vojaci, informoval o tom hovorca armády.

"Polícia nás požiadala, aby sme pomohli udržiavať právo a poriadok," povedal poručík Sunsern Kaewkumnerd. Podľa jeho slov však vojaci nie sú ozbrojení. Poskytla ich thajská armáda, vojenské letectvo i námorné sily.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu