Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vo Viedni predávali nápoj s obsahom melamínu

VIEDEŇ - Rakúske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok informovalo, že v južnom meste Graz sa v miešanom mliečnom nápoji v čínskej reštaurácii zistilo malé množstvo melamínu. V nápoji bolo len malé množstvo tejto látky, výrobok sa nepredával a nikto z neho nemohol ochorieť, uviedlo ministerstvo.

Produkt pochádzal z čínskeho obchodu vo Viedni a bol stiahnutý z predaja. Vlastník podniku uviedol, že si nápoj kúpil pre vlastnú spotrebu, informovala rakúska televízia ORF.

Prítomnosť melamínu v miešanom mliečnom nápoji v čínskom podniku objavili v Rakúsku dva týždne po začiatku kontrol čínskych potravinových výrobkov. Ministerstvo zdravotníctva zároveň varovalo pred panikou. Zo 184 testov, ktoré rakúske kontrolné úrady uskutočnili do štvrtka, bolo 107 v norme. Pri ostatných ešte nie sú známe výsledky, uviedol Ulrich Herzog, predstaviteľ ministerstva zodpovedný za zdravie spotrebiteľov. Medzi testovanými potravinami boli čokolády, cukríky, polievky, sušienky a iné výrobky.

Mliečne cukríky z Číny, ktoré obsahovali melamín, sa dostali do obchodov v Nemecku a Belgicku, informovali viaceré svetové tlačové agentúry. V Nemecku boli objavené v Bádensku-Württembersku, kde úrady varovali pred konzumáciou mäkkých karameliek White Rabbit. Nákup cukríkov už ukončil ich holandský dovozca. Stopy nebezpečnej chemikálie objavilo v mliečnych produktoch spoločnosti Nestlé vyrobených v Číne taiwanské ministerstvo zdravotníctva. Kontaminované výrobky budú stiahnuté z obehu, oznámilo vo štvrtok ministerstvo. Taiwanské úrady sa podľa vyhlásenia spoja so zahraničnými expertmi na potravinovú bezpečnosť, aby posúdili, či povolia predaj mliečnych produktov s minimálnym obsahom melamínu.

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že zakazuje dovoz mliečnych výrobkov z Nového Zélandu. Juhokórejská agentúra pre potravinovú bezpečnosť v nich totiž zistila prítomnosť melamínu. Tento prípad je prvým, kedy sa stopy po tejto chemikálii našli aj vo výrobkoch z inej krajiny ako z Číny. Úrady zistili škodlivú chemikáliu vo dvoch z deviatich zásielkach z Nového Zélandu, ktoré obsahovali proteín laktoferín. Zároveň však iné testy preukázali, že 19 miestnych detských mliek s obsahom laktoferínu škodlivinu neobsahujú. Testovanie ďalších výrobkov stále pokračuje.

Čínska polícia v súvislosti s mliečnym škandálom zatkla celkovo 36 ľudí. Vyšetrovanie nasledovalo po zisteniach, že melamín, ktorý sa používa pri výrobe plastov a lepidiel, bol pridávaný do riedeného mlieka, aby sa tak zabezpečil požadovaný podiel proteínov. V centre škandálu s toxickým mliekom, po ktorom od polovice septembra ochorelo 53 tisíc detí a štyri zomreli, stojí spoločnosť Sanlu. Škandál prepukol po tom, čo lekári u veľkého počtu bábätiek, ktoré pili sušené mlieko, zistili problémy s obličkami. Krajiny po celom svete následne oznámili prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov.

Európska únia minulý týždeň zakázala dovoz všetkých čínskych potravinových výrobkov pre deti obsahujúcich mlieko vrátane sušienok a čokolády. Dovoz mlieka a jogurtov z Číny je v EÚ zakázaný už roky, únia však rozhodla, že európski spotrebitelia potrebujú väčšiu ochranu pred čínskymi výrobkami obsahujúcimi mlieko. "Členské krajiny musia zakázať dovoz všetkých výrobkov obsahujúcich mlieko alebo mliečne produkty určené pre deti," uviedla vo vyhlásení EÚ. EÚ tiež nariadila náhodné testovanie takýchto výrobkov, ktoré už sú na európskom trhu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu