Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Iráne vyšla kniha zosmiešňujúca holokaust

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád (Zdroj: ČTK)

TEHERÁN - "Smrť Izraelu" skandovala skupina islamských študentov, keď zverejnila knihu zosmiešňujúcu holokaust pri príležitosti výročných zhromaždení na podporu Palestínčanov v posledný piatok posvätného moslimského mesiaca ramadán. Publikáciu Holokaust s karikatúrami a sarkastickými komentármi v Deň al-Kuds (Jeruzalema) vydali členovia islamistických milícií Basij.

Na prezentácii knihy na Palestínskom námestí v hlavnom iránskom meste Teherán sa zúčastnil aj minister školstva Aliréza Alí-Ahmádí. Na obálke publikácie je kresba, na ktorej je Žid krčiaci nosom a oblečený v tradičnom odeve pri mŕtvych telách na zemi. Vnútri vidno bradatých Židov vystupujúcich a opäť vchádzajúcich do plynovej komory s číslom 5 999 999.

Na inej karikatúre sú židovskí väzni vstupujúci do pece vo vyhladzovacom nacistickom tábore a vychádzajúci ako ozbrojení teroristi. Ďalšia kresba zobrazuje pacienta zakrytého izraelskou vlajkou, napojeného na dýchací prístroj s cyklónom B, čo je plyn, ktorí nacisti používali v koncentračných táboroch.

Irán neuznal židovský štát a prezident Mahmúd Ahmadínedžád bol medzinárodne odsúdený za opakované vyjadrenia o vymazaní Izraela a označení holokaustu za "mýtus." Texty v knihe obsahujú antisemitské vyjadrenia, ktoré spochybňujú masakru Židov a zosmiešňujú tých, ktorý holokaust počas druhej svetovej vojny prežili a žiadali kompenzácie.

V jednom texte sa uvádza: "Ako Nemci vpúšťali plyn do komôr, keď v strope neboli žiadne otvory? Buď ticho, ty jeden antisemita, ak si dovoľuješ takto sa pýtať?" Desaťitsíce Iránčanov sa zúčastnili v piatok na masových pochodoch, na ktorých vyzvali na odovzdanie Jeruzalema a Izraela Palestínčanom.

"Izrael bude zničený, Palestína zvíťazí" či "Svätá vojna až do víťazstva" boli texty na niektorých transparentoch. Zhromaždenia sprevádzalo pálenie amerických a izraelských zástav. Deň al-Kuds čo je arabský názov pre Jeruzalem, vyhlásil v roku 1979 po islamskej revolúcii vtedajší najvyšší duchovný vodca ajatolláh Chomejní na posledný piatok ramadánu na vyjadrenie podpory Palestínčanom a zdôraznenie významu Jeruzalema pre moslimov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu