Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Útočníkom polámeme ruky skôr, ako stihnú stlačiť spúšť, tvrdí Ahmadinedžád

Mahmúd Ahmadinedžád
Mahmúd Ahmadinedžád

TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád sa v nedeľu opätovne vyhrážal, že jeho vojenské sily "polámu ruky" útočníkom, ktorí by Irán napadli v súvislosti s pokračujúcim sporom okolo jadrového programu krajiny.

"Pokiaľ si niekto dovolí zaútočiť na iránske územie a naše legálne záujmy...naše ozbrojené sily im polámu ruky skôr, ako stihnú stlačiť spúšť," vyhlásil Ahmadínedžád na vojenskej slávnosti pri príležitosti 28. výročia osemročnej vojny (1980-1988) s Irakom. "Náš národ túži po priateľstve a mieri...ale dnes nie je v pozícii ukázať čo i len flexibilitu sekírujúcim nepriateľom," uviedol ďalej kontroverzní líder v prejave vysielanom štátnou televíziou.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu obvinila v pondelok vo svojej novej správe Irán, že blokuje snahy agentúry o preverenie jeho jadrového programu a odmieta jej prístup k dokumentom, jednotlivcom alebo miestam. Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko vedú preto vo Washingtone rokovania o nových možnostiach, ktoré by prinútili Teherán vzdať sa svojich podozrivých aktivít. BR OSN už uvalila na Irán tri série sankcií. Biely dom pohrozil ďalšími sankciami, ak sa bude Irán naďalej stavať na odpor. Hoci trvá na uprednostňovaní diplomatického riešenia, vojenský zásah proti spurnej islamskej krajine nikdy nevylúčil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu