Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ahmadínedžáda majú vo svete za blázna, tvrdí Peres

Mahmúd Ahmadinedžád
Mahmúd Ahmadinedžád

JERUZALEM - Izraelský prezident Šimon Peres pritvrdil v slovných útokoch voči iránskemu lídrovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi a obvinil ho pred Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov (OSN) z toho, že považuje svet za blázna. "(Ahmadínedžád) urobil fatálnu chybu a považuje svet za blázna.

On si myslí, že je jediný prorok, ktorý už nevidí žiadnu nádej pre Spojené štáty americké alebo Izrael," povedal Peres. "Je to hanebné pre islam, pre všetky náboženstvá, pre Spojené Štáty i pre demokraciu. Jeho hlas neprichádza z neba, ale z pekla a jedného dňa zmizne ako vánok," uviedol izraelský prezident v New Yorku.

Peres zaútočil počas svojho prejavu na islamskú republiku aj v stredu, keď ju obvinil z toho, že stojí "v centre násilia a fanatizmu". "Irán vytvára napätie pre celý svet. Jeho snaha o náboženskú nadvládu a regionálnu dominanciu rozdeľuje Blízky východ a znižuje šance na mier. Zároveň podkopáva ľudské práva," vyhlásil Peres. Zároveň tiež varoval, že Teherán "pokračuje v obohacovaní uránu a vo vývoji rakiet dlhého doletu". OSN podľa neho nesie zodpovednosť za to, aby "zabránila tragédii pred tým, než sa stane".

Izrael považuje Irán za svoju hlavnú strategickú hrozbu z dôvodu sporného jadrového programu islamskej krajiny, ako aj opakovaných výziev Ahmadínedžáda na zánik židovského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu