Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kuba uspela s rezolúciou proti sankciám

ŽENEVA - Kuba, ktorá je pod ekonomickým embargom Spojených štátov amerických už 46 rokov, dosiahla v stredu na pôde Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva schválenie rezolúcie vyzývajúcej krajiny na zastavenie "jednostranných nátlakových opatrení" voči iným štátom.

Text, ktorý Kuba predložila v mene Hnutia nezúčastnených krajín, podporilo 33 členov rady, vrátane Ruska, Indie, Saudskej Arábie, Južnej Afriky, Brazílie a ďalších afrických, ázijských a latinskoamerických štátov.

"Rada vyzýva všetky krajiny, aby zastavili prijímanie alebo uplatňovanie jednostranných nátlakových opatrení, najmä tých, ktoré majú mimoúzemný dosah a vytvárajú prekážky v medzištátnych obchodných vzťahoch," uvádza sa v texte. Proti rezolúcii bolo 11 krajín, vrátane Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Holandska, Slovenska, Slovinska, Švajčiarska, Ukrajiny a Veľkej Británie. Tri krajiny sa zdržali.

"Rezolúcia neobsahuje rozdiel medzi jednostrannými nátlakovými opatreniami, ako sú ekonomické sankcie, ktoré sú akceptovateľné, a mimoúzemnými nátlakovými krokmi, ktoré prijateľné nie sú," uviedol kanadský zástupca v rade Marius Grinius. Prevažná väčšina Valného zhromaždenia OSN každoročne odsúdi americké embargo voči Kube. Administratíva prezidenta Georgea W. Busha sankcie odmieta zrušiť, pretože komunistický režim sa podľa nej nezmenil ani po tom, ako vo februári Fidela Castra na čele krajiny nahradil jeho brat Raúl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu