Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kuba odmietla humanitárnu pomoc za 5 mil. dolárov

WASHINGTON - Kuba odmietla pomoc Spojených štátov vo výške 5 miliónov dolárov na obnovu krajiny po ničivých hurikánoch Gustav a Ike. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničia Sean McCormack.

Kubánske ministerstvo zahraničia v pondelok oznámilo, že Kuba odmietla pomoc vo výške 100 000 dolárov. Podľa McCormacka USA ponúkli pomoc v sobotu a o deň neskôr dostali zamietavú odpoveď. "Americká vláda by mohla letecky dopraviť humanitárnu pomoc hneď, ako by ju kubánska vláda schválila," povedal a vyjadril poľutovanie nad rozhodnutím Havany.

Kuba v piatok oznámila, že nemá dostatok prostriedkov na obnovu krajiny zničenej hurikánmi. Hurikány zabili najmenej 7 ľudí, zničili asi 320 000 domov, úrodu a infraštruktúru. Humanitárnu pomoc Havane poskytlo Španielsko, Brazília, Rusko, Ekvádor a Venezuela. Španielsko už minulý týždeň dopravilo na Kubu 16 ton pomoci, v utorok má pristáť v Havane 17-tonová zásielka od Svetového potravinového programu. Španielsko tiež sľúbilo 300 000 eur na obnovu infraštruktúry, Červený kríž vyčlenil 200 000 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu