Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bývalého úradníka rezortu obrany v Estónsku zatkli za špionáž

TALLINN - Bývalého vysokopostaveného úradníka estónskeho ministerstva obrany, ktorý mal v kompetencii tajné dokumenty rezortu, zatkli spolu s jeho manželkou pre podozrenie zo zrady. V pondelok to potvrdil úrad štátnej prokuratúry.

Ako pre agentúru AFP uviedol hovorca prokuratúry Gerrit Maesalu, "Herman Simm je podozrivý z tajného zbierania a sprostredkovania tajných informácií cudziemu štátu".

Aj keď hovorca názov krajiny "zatiaľ" nezverejnil, podľa pobaltskej tlačovej agentúry BNS je Simm podozrivý zo špionáže pre Rusko. Simmovu manželku zatkli pre podozrenie zo spoluviny na zrade.

Simm bol jedným z hlavných predstaviteľov Estónska poverených zriadením bezpečnostného systému na ochranu citlivých štátnych informácií počas príprav Estónska na vstup do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie v roku 2004.

Ako napísal denník Eesti Paevaleht, v rezorte obrany začal pracovať v roku 1995, najprv ako vedúci oddelenia obranných informačných analýz na odbore politických informácií, v období 2000 až 2001 bol riaditeľom úradu na ochranu štátneho tajomstva, a bol aj šéfom estónskej polície od decembra 2004 do mája 2005.

Simmovi v prípade usvedčenia zo zrady hrozí 3 až 15 rokov väzenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu