Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Nezvestný český veľvyslanec je mŕtvy

PRAHA - Pri sobotňajšom výbuchu v hoteli Marriott v Islamabade zahynul český veľvyslanec v Pakistane Ivo Žďárek. Informoval o tom v nedeľu český spravodajský kanál ČT 24. Pakistanská polícia podľa týchto údajov oznámila, že v troskách hotela našla Žďárkovo telo.

Ako uviedol skôr jeho spolupracovník Jaroslav Kalfiřt, Žďárek volal na svoje veľvyslanectvo tesne po samovražednom útoku na luxusný hotel, od vtedy však o ňom neboli žiadne správy. Podľa jeho slov sa s ním nepodarilo nadviazať kontakt a zamestnanci veľvyslanectva v spolupráci s pakistanskou políciou po ňom intenzívne pátrali. V hoteli sa mala nachádzať dočasná rezidencia českého diplomata, ktorý sa tu v čase nešťastia zdržiaval. Žďárkova rodina sa v hoteli v tej dobe nenachádzala.

Silný výbuch pred hotelom Marriott v Islamabade zabil okolo 60 ľudí a ďalších asi 200 zranil. Skutočný počet obetí môže byť ešte vyšší, citovala v sobotu agentúra AFP predstaviteľa pakistanskej polície. Veľa ľudí podľa neho zahynulo, keď v snahe uniknúť pred požiarom, ktorý sa v hoteli rozšíril po výbuchu, vyskakovali z okien na treťom a štvrtom poschodí budovy. Presná príčina výbuchu zatiaľ nie je známa, polícia však predpokladá, že útočil samovražedný atentátnik pomocou auta naloženého výbušninami.

Hotel sa stal terčom útoku niekoľko hodín potom, ako nový pakistanský prezident Asif Alí Zardárí vystúpil v parlamente so svojim úvodným prejavom, v ktorom sa zaviazal pokračovať v boji proti terorizmu. Úrady vinia z jedného z najhorších útokov v histórii krajiny teroristickú sieť al-Kájda. K bombovému útoku došlo na prvé výročie výzvy ich vodcu Usámu bin Ládina, v ktorej nabádal pakistanských moslimov, aby rozpútali svätú vojnu - džihád proti svojej vláde, ktorá je hlavným spojencom Západu vo vojne proti terorizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu