Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Výbuch bomby zranil v Baskicku šesť ľudí

(Zdroj: SITA)

PARÍŽ - V severošpanielskom baskickom meste Ondarroa vybuchla v nedeľu pred policajnou stanicou bomba uložená v automobile, ktorá zranila najmenej šesť ľudí.

Informovala o tom tlačová agentúra Europa Press. Medzi zranenými sú traja policajti a traja civilisti. Explózii, ktorá nastala o 04:30 SELČ, nepredchádzalo telefonické varovanie. Podľa údajov polície by počet zranených mohol ešte stúpnuť.

Počas noci išlo už o druhý útok v Baskicku. Výbuch bomby uloženej v automobile pred sídlom poisťovne v obchodnej štvrti baskickej metropoly Vitoria spôsobil materiálne škody, zaobišiel sa však bez zranení, oznámilo španielske ministerstvo vnútra. O pripravovanom útoku políciu však v tomto prípade dopredu telefonicky informovala osoba, ktorá vystupovala v mene zakázanej separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). Polícia tak mala dosť času, aby oblasť pred výbuchom evakuovala a uzavrela. Španielske médiá vinia separatistov z oboch útokov.

Baskická separatistická skupina ETA, ktorá už takmer 40 rokov prostredníctvom bombových útokov bojuje za nezávislé Baskicko, je v Španielsku zodpovedná za smrť viac ako 800 ľudí. Spojené štáty a Európska únia ju považujú za teroristickú organizáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu