Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Boeingu, ktorý havaroval na Urale, zrejme zlyhal motor

MOSKVA - Dnešnú haváriu Boeingu 737-500 leteckej spoločnosti Aeroflot, ktorá si vyžiadala 88 obetí, pravdepodobne zavinila porucha jedného z dvoch motorov. V televízii to povedal vyšetrovateľ Vladimir Markin.

Lietadlo letiace z Moskvy do uralského mesta Perm sa za nízkej oblačnosti pripravovalo na pristátie, keď havarovalo v neobývanej časti mesta, iba niekoľko stoviek metrov od obytných budov.

Stroj spadol do kríkov v blízkosti železničnej trati na okraji mesta a iba tesne minul domy. Ruské tlačové agentúry a televízia citovali svedkov, ktorí uviedli, že videli explóziu, kým lietadlo padlo na zem. Časti trosiek stroja dopadli aj na časť železničnej transsibírskej magistrály, v dôsledku čoho museli presmerovať vlaky okolo Permu.

"Na palube bolo 88 ľudí, 82 cestujúcich a šiesti členovia posádky," uviedla hovorkyňa ministerstva pre mimoriadne záležitosti Irina Andrianovová. "Všetci zomreli. Na zemi neprišiel nikto o život." Medzi mŕtvymi bolo sedem detí a 21 cudzincov - deväť bolo z Azerbajdžanu, päť z Ukrajiny a po jednom z Francúzska, Švajčiarska, Lotyšska, USA. Nemecka, Turecka a Talianska.

Ruské tlačové agentúry uviedli, že medzi mŕtvymi je aj generál Gennadij Trošev, ktorý v roku 2000 viedol ruské jednotky proti separatistickým vzbúrencom v severokaukazskom Čečensku. Dnešná havária je najhoršou nehodou ruského civilného letectva od augusta 2006, keď na Ukrajine v dôsledku pádu lietadla TU-154 zomrelo 170 ľudí.

Stroj letel z čiernomorského letoviska Anapa do Petrohradu. Na otázku na tlačovej konferencii, či dnešná havária mohla byť teroristickým aktom, riaditeľ Aeroflotu Valerij Okulov povedal, že to je otázka pre vyšetrovaciu komisiu. Pred štyrmi rokmi dvaja čečenskí samovražední atentátnici vyhodili do vzduchu dve ruské dopravné lietadlá v niekoľkominútovom odstupe.

Lietadlo Aeroflotu havarovalo naposledy v marci 1994 na Sibíri, vtedy prišlo o život 70 ľudí. Vyšetrovatelia zistili, že haváriu zavinil pilotov dospievajúci syn, ktorému otec dovolil vstúpiť do pilotnej kabíny a on nechtiac vypol autopilota.

Letecká spoločnosť Aeroflot už oznámila, že vyplatí kompenzácie príbuzným obetí a že dopraví rodinných príslušníkov na miesto nehody v Perme. Svoje kondolencie im vyjadrili aj ruský prezident Dmitrij Medvedev a premiér Vladimir Putin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu