Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Washington bude brániť územie Ukrajiny

Vojaci americkej armády
Vojaci americkej armády (Zdroj: SITA)

KYJEV - V prípade územného sporu môže Ukrajina rátať s podporou Spojených štátov amerických.

V piatok to pred novinármi v Kyjeve vyhlásil námestník americkej ministerky zahraničných vecí Daniel Fried, ktorý sa predtým stretol s ukrajinským partnerom. Reagoval tak na obavy ukrajinských a západných predstaviteľov, podľa ktorých by sa Ukrajina po augustovom konflikte v Gruzínsku mohla stať terčom susedného Ruska. Ruskí lídri ubezpečujú, že uznávajú hranice Ukrajiny, niektorí nacionalistickí politici však vyjadrili názor, že Moskva by mala opäť získať kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym.

"Spojené štáty a dovoľujem si tvrdiť, že aj Európa, podporujú nezávislosť Ukrajiny, jej slobodu, jej demokraciu, jej právo na výber vlastnej budúcnosti," povedal Fried. "Naša podpora pre Ukrajinu sa len zvýšila v dôsledku nátlaku a bude sa iba zvyšovať, ak bude nátlak z iných miest," dodal. "Dúfam, že nikto nespochybňuje územnú celistvosť Ukrajiny." 

Krym a tamojší čiernomorský prístav Sevastopoľ boli v minulosti pýchou ruského impéria. V roku 1954 však vtedajší prvý tajomník Ústredného výboru sovietskej komunistickej strany Nikita Chruščov pričlenil polostrov k Ukrajine. Tá si ho ponechala aj po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu