Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

České dráhy začali vyplácať obetiam a pozostalým vysoké odstupné

BRATISLAVA - České dráhy začali s vyplácaním veľkého odškodného pozostalým a obetiam augustovej tragickej železničnej nehody v Studénke. Presné čiastky ani počet odškodnených osôb však vedenie českých železníc zverejniť odmietlo.

Dráhy sú pripravené s odškodňovaním pokračovať, avšak niektoré z rodín oň doteraz buď nepožiadali, alebo neposkytli potrebné dokumenty. Prvé odškodnenia České dráhy pritom vyplatili už koncom augusta, no išlo iba o malé čiastky pre tých, ktorí nakoniec do cieľovej stanice dorazili s veľkým meškaním. Spoločnosť následne plánuje náhradu škôd vymáhať od vinníkov tragédie.

Vlak EuroCity 108 Comenius smerujúci z Krakova cez Ostravu do Prahy havaroval 8. augusta v moravskom meste Studénka v Novojičínsku. Pred súpravu sa zrútila časť nového mosta, ktorý stavebníci vysúvali cez trať. Polícia v tejto súvislosti obvinila dvoch stavebných inžinierov zo všeobecného ohrozenia a hrozí až 10-ročný pobyt za mrežami.

Odhaduje sa, že väčšina príbuzných si bude môcť uplatniť nárok na 240 tisíc českých korún, súrodenci na 175 tisíc. V niektorých prípadoch sa hovorí dokonca o doživotných rentách. Dráhy predpokladajú, že obetiam nešťastia a ich rodinám celkovo vyplatia milióny českých korún. Odškodné ponúkla i spoločnosť, ktorá most rekonštruovala a pádu časti jeho konštrukcie nezabránila. To by sa malo pohybovať približne na rovnakej úrovni ako u Českých dráh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu