Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Thajský premiér musí odstúpiť pre účasť v televíznej šou

Samak Sundaravej
Samak Sundaravej

BANGKOK - Thajský premiér Samak Sundaravej musí odstúpiť pre svoje účinkovanie v televíznej šou o varení, uviedol v utorok Ústavný súd. Rozhodnutie zverejnené v živom vysielaní privítali ováciami premiérovi oponenti, ktorí od mája požadujú odstúpenie vlády. Súd ďalej rozhodol, že kabinet môže 30 dní plniť funkciu dočasnej administratívy, kým parlament nezvolí nového premiéra.

Samak nie je vylúčený z volieb a jeho strana potvrdila, že ho znovu dosadí na post. "Stojíme na sto percent za Samakom, pretože prípad je triviálny," uviedol hovorca jeho strany Kudeb Saikrajang. Vládna koalícia je pripravená opäť ho zvoliť, uviedol Kan Tienkaew, podpredseda vládnej Strany ľudovej moci. Podľa jeho slov by Samaka mohli v parlamente zvoliť už zajtra.

Samak, ktorý sa sám označuje za gurmána, moderoval sedem rokov šou o varení, ale niekoľkokrát sa v nej objavil aj potom, ako sa stal vo februári predsedom vlády. Premiér v pondelok súdu povedal, že za účasť v televíznom programe nechcel peniaze. Sudca Chat Chonlaworn uviedol, že Samak porušil článok ústavy 267 a ako premiér skončil. Thajská ústava nedovoľuje členom vlády, aby ich počas funkčného obdobia zamestnávali súkromné firmy.

V Thajsku pretrváva hlboká politická kríza. Premiér minulý týždeň vyhlásil v hlavnom meste výnimočný stav pre zrážky medzi stúpencami a odporcami vlády, ktoré si vyžiadali jeden ľudský život a viaceré zranenia. Na základe mimoriadnych opatrení je Bangkoku zakázané verejné zhromažďovanie viac ako piatich osôb. Na čele protestov stojí opozičná Ľudová aliancia za demokraciu, ktorá vládu obviňuje z korupcie a nekompetentnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu