Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

THAJSKO: Polícia použila proti demonštrantom slzný plyn

(Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajská polícia použila slzný plyn proti demonštrantom, ktorí násilnými protestmi žiadajú odstúpenie vlády premiéra Samaka Sundaraveja.

Asi 25 000 protestujúcich sa zabarikádovali vo vládnom komplexe v hlavnom meste Bangkok. Samaku obviňujú, že je bábkou zosadeného expremiéra Thaksina Šinawatru, ktorý čelí početným obvineniam z korupcie a zneužívania moci. Protesty sa rozšírili do celej krajiny a sprevádzajú ich strety medzi demonštrantami a políciou.

Premiér Samaka zvažuje zavedenie výnimočného stavu. "Neodstúpim. Zatiaľ nevyhlásim výnimočný stav, uvidím zajtra," povedal v piatok. Asi 2000 demonštrantov v piatok opustilo budovu vlády a pochodovalo smerom k neďalekému policajnému ústrediu, kde žiadali vydanie policajtov, ktorí zakročili proti protestujúcim.

Polícia použila proti davu slzný plyn. Okupovanú vládnu budovu obkolesilo asi 3000 policajtov. Samaka opakovane sľúbil, že polícia proti demonštrantom tvrdo nezasiahne. Aj šéf armády, generál Anupong Paojinda povedal, vojaci nebudú intervenovať.

"Som si istý, že polícia má situáciu pod kontrolou," vyhlásil. Protesty, ktoré trvajú už od mája, organizuje Ľudová aliancia za demokraciu (PAD).

Na juhu Thajska museli uzavrieť tri letiská, pretože demonštranti obsadili ich dráhy. Uzavreté sú letiská v strediskách Phuket, Hat Yai a Krabi. Protesty tiež viedli k zrušeniu štvrtiny železničných spojení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu