Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Scientológom hrozí vo Francúzsku definitívne rozpustenie

Fotografie zakladateľa scientologickej sekty L. Rona Hubbarda
Fotografie zakladateľa scientologickej sekty L. Rona Hubbarda

PARÍŽ - Sedem predstaviteľov scientologickej sekty má budúci rok predstúpiť v Paríži pred súd.

Podľa rozhlasovej stanice France Info sú obvinení z podvodu a ilegálnych farmaceutických praktík. Vyšetrovanie predchádzajúceho prípadu trvalo desať rokov. Okrem fyzických osôb obvinil sudca Jean-Christophe Hullin aj dve právnické osoby. Konkrétne ide o Duchovné spoločenstvo scientologickej cirkvi - Celebrity center a kníhkupectvo SEL (Scientológia - priestor slobody).

Scientológovia sú obvinení z poskytovania fiktívnych služieb svojim členom za vysoké peňažné poplatky. Jeden zo sťažujúcich sa pre rozhlasovú stanicu pripomenul aj fakt, že prezident Nicolas Sarkozy sa ako minister stretol v 2004 s hercom Tomom Cruisom, ktorý je považovaný za vrcholného predstaviteľa tejto sekty. Tribunál sa bude zaoberať otázkou, prečo musela jedna z bývalých členiek zaplatiť v roku 1998 sumu približne 20 000 eur za fiktívne služby.

Parížsky tribunál odsúdil sektu v roku 2002 na pokutu za zostavovanie elektronickej databázy svojich bývalých členov. Za podvody boli predstavitelia sekty súdení aj koncom 90. rokov tribunálmi v Marseille a v Lyone. V prípade, že scientológovia, ktorí označili v pondelok celý spis za "prázdny" prehrajú, sekte hrozí definitívne rozpustenie v krajine, ktorá ju už dnes považuje za nebezpečnú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu