Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pri pobreží Somálska uniesli egyptskú loď

(Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Piráti pri pobreží Somálska sa zmocnili egyptskej nákladnej lode s 25-člennou posádkou, čo je už desiaty zaznamenaný prípad únosu plavidla za menej ako dva mesiace.

V piatok o tom informovalo centrum pre ohlasovanie prípadov pirátstva Medzinárodného námorného úradu v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.

Podľa jeho riaditeľa Noela Choonga loď uniesli v stredu večer v Adenskom zálive, ktorý je známym útočiskom pirátov. Ako dodal, útok sa odohral v rovnaký deň, ako v oblasti uniesli francúzsku plachetnicu. Podrobnosti incidentu zatiaľ nie sú známe.

"Počet unesených lodí dramaticky vzrástol. Toto je už desiata loď, ktorú uniesli od 20. júla," upozornil Choong, pričom vyzval Organizáciu Spojených národov a medzinárodné spoločenstvo na "okamžitý zásah predtým, než sa to vymkne spod kontroly". Somálsko je jedným z hlavných svetových pôsobísk pirátov.

Podľa Choonga pri pobreží krajiny tento rok zaznamenali už 41 prípadov útokov na lode, väčšinou vo frekventovanom Adenskom zálive. Oblasťou na pomedzí Červeného mora a Indického oceánu sa každoročne plaví okolo 20 tisíc lodí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu