Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Piráti chcú za prepustenie Francúzov vyše milión dolárov

(Zdroj: TASR)

NAIROBI 4. septembra (SITA/AFP) - Somálski piráti, ktorí tento týždeň uniesli jachtu s dvoma Francúzmi, požadujú za ich prepustenie vyše milión amerických dolárov, uviedol predstaviteľ nezávislej organizácie so sídlom v Keni monitorujúcej aktivity pirátov.

"Dostali sme správy o tom, že ozbrojenci požadujú za prepustenie jachty výkupné vyššie než milión dolárov," uviedol Andrew Mwangura. Únoscovia sa francúzskej jachty zmocnili v utorok večer v Andenskom zálive a posádku odviedli do dediny Eyl, pirátskeho úkrytu v severosomálskom poloautonómnom regióne Puntland.

"Môžeme len dúfať, že piráti rukojemníkov prepustia. Sme bezmocní a nevieme pomôcť," uviedol miestny komisár Abdulláhi Saíd Júsuf. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že na palube lode registrovanej vo Venezuele sú dvaja francúzski občania.

Piráti najviac ohrozujú pobrežie Somálska a Nigérie. Od apríla do júna tohto roku uniesli 24 lodí v somálskych vodách a 18 v nigérijských. Len od konca júla sa zmocnili ôsmich lodí, pričom za vrátenie lodí požadujú od majiteľov vysoké výkupné.

V apríli francúzska strana uskutočnila veľkú záchrannú operáciu, počas ktorej zajala šiestich somálskych pirátov a oslobodila unesenú 30-člennú posádku luxusnej jachty, na ktorej bolo 22 Francúzov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu