Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NATO sa dohodlo na tvrdšom prístupe k Rusku

(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia sa v utorok v Bruseli dohodla na tom, že s Ruskom už nebude komunikovať v rukavičkách, ako doteraz.

Agentúre AFP to pod podmienkou anonymity povedal diplomat z jednej z členských krajín NATO. "Ústrednou tézou dohody by malo byť sprísnenie jazyka voči Rusku, predovšetkým v súvislosti s tým, že nerešpektovalo včerajšie ultimátum na stiahnutie (z Gruzínska)," povedal diplomat. "V tejto veci evidentne panuje konsenzus" medzi všetkými členskými krajinami, dodal.

Rusko sľúbilo, že sa v pondelok začne z Gruzínska sťahovať. Moskva vyhlasuje, že sťahovanie vojsk sa už začalo, Gruzínsko však tvrdí, že nie, a dokonca že ruské sily sa snažia obsadzovať ďalšie gruzínske územia.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier v utorok po prílete do Bruselu vyhlásil, že ruské vojská sa musia stiahnuť "prinajmenšom zo srdca Gruzínska". Nešpecifikoval, čo myslí pod pojmom "srdce Gruzínska", podľa AFP tým však chcel zrejme povedať, že sa Rusi musia stiahnuť aspoň z celého gruzínskeho vnútrozemia, s výnimkou separatistických proruských regiónov Južné Osetsko a Abcházsko.

Najvyšší predstaviteľ zahraničnej politiky EÚ Javier Solana v utorok v Bruseli vyhlásil, že ruské jednotky v Gruzínsku sa síce "začínajú hýbať", no "rýchlosť, akou sa hýbu, neviem presne opísať". "Veľmi verím, že v priebehu dňa sa jednotky skutočne začnú hýbať," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu