Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tbilisi: Rusko hrubo porušuje dohodu o prímerí

TBILISI - Gruzínsko obvinilo v pondelok Rusko z porušenia dohody o prímerí, keďže Moskva podľa neho pokračuje vo vojenských operáciách a zatiaľ nezačala sťahovať jednotky z Gruzínska.

"Ruská strana hrubo porušuje podmienky dohody o prímerí podpísanej prezidentmi Gruzínska, Francúzska a Ruskej federácie," uviedlo vo vyhlásení gruzínske ministerstvo zahraničia.

Rusko podľa ministerstva v pondelok opäť obsadilo vojenskú základňu v Senaki na západe krajiny, odkiaľ bolo počuť výbuchy. Ruské tanky sa vrátili na stanovište asi 30 km od hlavného mesta Tbilisi, kde prešli cez zátarasu z policajných áut a ruské lietadlo podľa ministerstva narušilo gruzínsky vzdušný priestor. Ruskí vojaci tiež údajne kladú ďalšie míny v okolí miest Gori, Chašuri, Senaki, Poti a Zugdidi.

Moskva v pondelok oznámila, že sťahovanie vojakov sa začalo podľa plánu, gruzínske úrady však toto tvrdenie popierajú a tvrdia, že Rusi naopak postupujú hlbšie do vnútra krajiny. Podľa šesťbodovej dohody o prímerí sprostredkovanej Francúzskom sa ruské jednotky mali začať sťahovať v pondelok na pozície pred vypuknutím konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu