Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

McKiernan: Pakistanská tajná služba pomáha Talibanu

KÁBUL - Pakistanská spravodajská služba ISI napomáha afganské fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré tohto roku v niektorých častiach krajiny zvýšilo počet útokov o 50 percent.

Pre tlačovú agentúru AFP to cez víkend povedal veliteľ medzinárodných síl ISAF, americký generál David D. McKiernan. Počet zahraničných bojovníkov, medzi ktorými sú aj Európania, tiež rastie, pričom medzinárodné sily ISAF pod vedením Severoatlantickej aliancie majú nedostatok vojakov, povedal generál McKiernan.

ISI podľa jeho slov určite do istej miery spolupracuje s takými organizáciami ako je Taliban. "Neviem povedať, akú úroveň vedenia to zasahuje, ale existujú náznaky o spoluvine ISI." Afganský prezident Hámid Karzaj nedávno priamo obvinil ISI z toho, že vyvoláva nepokoje v Afganistane.

Pakistan však toto tvrdenie odmietol. Keby boli afganské hranice zabezpečené a bolo by to na afganskom ľude, povstanie by bolo zlikvidované "dosť rýchlo", povedal McKiernan.

"Ak však máte problém s priepustnými hranicami, a keď bojovníci, zbrane, zdroje, velenie, riadenie a logistika prichádzajú z územia mimo Afganistanu, to dodáva povstaniu komplikujúcu súvislosť," povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu